Stress in de ochtend
- Geplaatst op
- Door Drs. Tamar de Vos – van der Hoeven
- Geplaatst in haast, kinderen, ochtend, ochtendritueel, ontspannen, opstaan, ritueel, stress, tijd
- 0
Het kan een hele uitdaging zijn om ’s ochtends iedereen op tijd de deur uit te krijgen. Veel ouders geven aan dat zij de ochtend als één van de stressvolste momenten van de dag beschouwen. En dat is jammer, want wie wil nou gestrest aan de dag beginnen? Hoe kan je zorgen dat de ochtend wat meer ontspannen verloopt?
Wat wil je op je brood?
Ik wil niet ontbijten.
Mam, waar is mijn sok?
Is Fiene al uit bed?
Pap, ik kan mijn gymtas niet vinden.
Schiet nou eens een beetje op.
Een ontspannen ochtend begint met een goede voorbereiding. Heel veel dingen die je ’s ochtends doet, kunnen best de avond daarvoor al gebeuren. Zo kan het enorm helpen wanneer je alvast alles wat je nodig hebt, bij elkaar zoekt en klaar zet. Je kunt de tafel alvast dekken, de tassen, trommels en bekers verzamelen en zorgen dat de schoenen, jassen, mutsen en sjaals allemaal netjes klaarstaan/ hangen in de gang. Zo hoeft er ’s ochtends niet gezocht naar die verloren schoen en hoeft je kind niet de deur uit met twee verschillend gekleurde wantjes.
In de avond alvast kleding uitzoeken, kan om meerdere redenen ook prettig zijn. ’s Ochtends bespaart het tijd, want alles ligt klaar. Maar het kan ook strijd in de ochtend voorkomen over wat je kind wel of niet aanwil. Dat gesprek heb je de avond daarvoor al gevoerd, op een moment dat jullie minder haast hebben omdat jullie niet de deur uit hoeven.
Voor jonge kinderen kan het zelf aankleden best nog een uitdaging zijn. Als je graag wilt dat je kind zich zelfstandig leert aankleden, is het verstandig te kiezen voor kleren die makkelijk aan te trekken zijn, zodat je kind een succeservaring kan hebben. En mocht het allemaal nog niet zo soepel gaan, dan is het verstandig het oefenen met zelf aan- en uitkleden naar een ander moment van de dag te verschuiven en in de ochtend gewoon nog even te helpen.
Een duidelijk ochtendritueel kan ook enorm bijdragen aan het rustig verlopen van dat eerste uur van de dag. Rituelen geven structuur en duidelijkheid. Zo weten zowel jij als je kinderen al snel wat er verwacht wordt en verloopt alles soepel. Wanneer (jonge) kinderen nog wat moeite hebben met het onthouden van het ritueel, kunnen pictogrammen, een planbord of een dagritmekaart uitkomst brengen. Zo kan je kind zelf zien wat hij/ zij in de ochtend moet doen.
Bespreek ook goed als ouders onderling wie wat doet, zodat hier ook geen irritatie of onduidelijkheid over kan ontstaan.
Wanneer je kinderen de kleuterleeftijd eenmaal ontgroeid zijn, kan het goed zijn het ochtendritueel met ze te bespreken en ze er ook wat inspraak in te geven. Door samen te bepalen hoe de ochtend verloopt en hoe het wat gezelliger en meer ontspannen kan zijn, is de kans dat je hun medewerking krijgt veel groter. Laat vooral ook zien hoe ze zelf baat kunnen hebben bij een soepel verlopende ochtend. Niet alleen is dit gewoon gezelliger, maar ze winnen er ook tijd mee om bijvoorbeeld nog even iets gezelligs met jou te kunnen doen of nog even te kunnen spelen, lezen, gamen, tv te kijken etcetera.
Wat extra tijd in de ochtend kan ook rust geven. Maar het idee om vroeger op te staan, zal veel ouders niet echt aanspreken. Toch is dit zeker wel iets om in overweging te nemen. Iets vroeger uit bed komen, zorgt voor meer ontspannen opstaan, meer tijd voor getreuzel en ‘zelluf doen’ en meer ruimte voor jou en je kind om het ook nog een beetje gezellig te maken. Je kunt samen met je kinderen wat vroeger opstaan (kinderen hebben vaak veel minder moeite met vroeger uit bed komen) zodat ook zij wat meer tijd hebben in de ochtend. Maar je kunt ook besluiten je kroost nog even te laten slapen, zodat jij rustig kan douchen, aankleden en misschien zelfs ontbijten, om je daarna helemaal te kunnen richten op het begeleiden van je kinderen bij het opstaan.
De eerste dagen zal je misschien nog balen wanneer je wekker zo vroeg gaat, maar wanneer je eenmaal merkt dat de ochtenden meer ontspannen verlopen, zal je het er graag voor over hebben.
Als laatste tip: probeer ook een beetje te relativeren. Het is helemaal niet erg wanneer je zoontje met een net ontstane chocoladevlek op zijn shirt de deur uitgaat of wanneer je dochter haar vlecht is mislukt. En lukt het een ochtend niet om je geduld te bewaren of je ochtendhumeur te onderdrukken, geen probleem. Morgen is er weer een dag.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...