Naar de basisschool
- Geplaatst op
- Door Drs. Tamar de Vos – van der Hoeven
- Geplaatst in basisschool, BSO, groep, kind, kinderdagverblijf, klas, kleuter, peuterspeelzaal, school
- 0
De stap naar de basisschool is een grote omschakeling in het dagritme van een kind. Het is nieuw, spannend (maar leuk) en vergt een goede voorbereiding.
Naar de basisschool
De overstap naar de basisschool is een grote stap, voor jou als ouder maar vooral voor je kind. Met het starten op de basisschool komen er enorm veel nieuwe dingen op je jonge kleuter af. Vanaf dat moment moet jouw kindje vijf dagen in de week meedraaien in een omgeving die veel sterker gestructureerd is dan hij/zij tot dan toe gewend was. Ook voor kinderen die gewend zijn meerdere dagen naar een kinderdagverblijf te gaan, is dit een grote overgang. Aan kinderen op het kinderdagverblijf worden toch veel minder eisen gesteld dan op de basisschool. Op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal kunnen kinderen veel vrijer spelen en hoeven ze dat waar ze geen zin in hebben vaak niet te doen. Eenmaal op school moeten kinderen meedraaien met het dagprogramma, verschillende taakjes doen, stil zitten in de kring en zelfstandig dingen kunnen (jas /gymkleren aandoen, naar de WC gaan, lunchtrommel openen etcetera).
Spannend
En natuurlijk is het voor jouw kindje ook enorm spannend om naar een nieuw gebouw te moeten en een plekje te moeten vinden in een onbekende klas, met een nieuwe juf/meester. Waar jouw peuter nog één van de oudste was op het kinderdagverblijf/ de peuterspeelzaal, is hij/ zij als kleuter plotseling weer de jongste. En dat is flink wennen. De meeste kinderen vinden het starten op de basisschool best moeilijk. De eerste weken is het merendeel vermoeid, prikkelbaar en we zien ook regelmatig een terugval naar peutergedrag zoals driftbuien, zindelijkheidsproblemen, moeite met slapen of weer gaan duimen. Niets om je zorgen over te maken. Zodra je kindje goed gewend is, verdwijnt dit gedrag vanzelf weer.
Voorbereiding
Het is dan ook verstandig het starten op de basisschool rustig aan te pakken. Dit begint met een goede voorbereiding. Door alvast een paar keer samen naar de school toe te lopen, het gebouw alvast eens van buiten te bekijken en wat te vertellen over de basisschool, zal je kindje al een iets beter beeld krijgen van wat er komen gaat. Bij het praten over de basisschool is het verstandig om het steeds te hebben over ‘naar school mogen’ in plaats van ‘moeten’.
In de weken voor het starten op school kan het goed zijn wat extra te oefenen met vaardigheden die je kind redelijk zelfstandig moet kunnen uitvoeren op school. Het is fijn wanneer je peuter geen hulp nodig heeft bij het aantrekken van de jas en zich enigszins redt op de wc. Makkelijke kleding zoals schoenen met klittenband, een broek met elastiek en een jas met een rits in plaats van knopen, kunnen zeker bijdragen aan deze zelfstandigheid.
Laat je bijna-kleuter een mooie schooltas en een leuke broodtrommel uitzoeken. Zo wordt het op de basisschool starten iets waar je zoon/ dochter ondanks wat spanning, misschien ook wel naar uit kan kijken. Een aftelkalender kan je peuter helpen zien wanneer hij/ zij naar school mag. Let er wel op met alle voorbereiding, dat je het starten op de basisschool niet te groot maakt. Voor je kindje moet het vooral een logische stap zijn omdat hij/zij al zo groot wordt. Straal het vertrouwen uit dat jouw kind dit zeker kan.
Wendagen
Bijna alle scholen bieden de mogelijkheid een paar dagen te komen wennen. Je kleuter mag een paar dagdelen komen meedoen in de klas, om zo iedereen al vast een beetje te leren kennen en te ervaren hoe dat gaat, een dagje naar school. Deze wendagen kunnen het beste gepland worden in een rustige periode, vlak voordat je kindje echt gaat starten op school.
De eerste weken basisschool
Als dit enigszins mogelijk is, is het heel fijn wanneer je kindje niet meteen al naar de buitenschoolse opvang hoeft. Probeer die eerste weken echt heel rustig te houden, zodat je kind al zijn/ haar energie kan steken in het wennen op school. Overigens wordt er op school ook heus alle ruimte gegeven om te wennen en hoeven startende kleuters echt nog niet met alles mee te kunnen doen. En de oudere kleuters zijn vaak meer dan bereid de jonge kleuters te helpen wanneer ze iets nog moeilijk vinden.
De eerste weken dat je zoontje/ dochtertje naar school gaat, is het goed even extra op te letten hoe het gaat. Sommige kinderen hebben tijd nodig om te wennen en hebben regelmatig behoefte aan een dag(deel) thuis uitrusten. Andere kinderen wennen juist het snelst door meteen alle dagen te gaan. Houd deze eerste weken goed contact met de meester/ juf. Zo weet jij het meteen wanneer het nog niet zo lekker loopt op school, maar kan je de leerkracht ook inseinen wanneer je thuis merkt dat school wel heel veel vraagt van je kindje. Zo kunnen jullie goed op elkaar afstemmen.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...